Der er få ting, der kan få dagligdagen til at gå helt i stå, som når der pludselig er ingen strøm i boligen. Kaffemaskinen virker ikke, lamperne er mørke, og måske har du endda mistet Wi-Fi! Det kan være super frustrerende, men frygt ej – vi har samlet de bedste tips til, hvad du skal gøre, når strømmen går. Og hvis alt fejler, kan du altid kontakte en professionel, som kan hjælpe dig med at få lys på igen.
Hvis du ikke selv har mod på at rode med sikringer eller strømproblemer, kan du kontakte Boligmægleren eller få fat i en elektriker fra Døgnvagt for hurtig hjælp.
Hvorfor er der ingen strøm i boligen?
Strømmen kan forsvinde af flere forskellige grunde. Nogle er nemme at fikse, mens andre kræver lidt mere teknisk snilde eller professionel hjælp. Her er de mest almindelige årsager til, at der er ingen strøm i boligen:
1. Strømsvigt i området
Før du flår sikringsboksen åben, så tag lige et kig ud af vinduet. Er gadelygterne slukket? Har naboen også mistet strømmen? Hvis der er ingen strøm i hele området, er det ikke dig, men elnettet der har problemer. Så læn dig tilbage, vent, og kryds fingre for, at strømmen snart er tilbage. Du kan også tjekke din energileverandørs hjemmeside for opdateringer.
2. Sprunget sikring
Hvis strømmen kun er væk i dele af huset – måske er det bare stuen eller køkkenet – så er det højst sandsynligt en sprunget sikring. Dette sker, når der er for meget belastning på et kredsløb, f.eks. hvis du har tændt for ovnen, vaskemaskinen og hårtørreren samtidig.
3. HPFI-relæet har slået fra
HPFI-relæet er din trofaste beskytter mod farlige elektriske fejl. Hvis det slår fra, skyldes det ofte, at der er en elektrisk lækage et sted i systemet – måske fra et defekt apparat eller en beskadiget ledning. Relæet afbryder strømmen for at forhindre, at du får et ubehageligt elektrisk stød.
4. Overbelastning
Vi elsker vores gadgets – men nogen gange elsker vi dem lidt for meget. Hvis du har for mange apparater kørende på én gang, kan det resultere i overbelastning, som får strømmen til at forsvinde. Hvis du lige har tændt for alt fra opvaskemaskinen til ovnen og mikroovnen samtidig, kan det være årsagen til, at strømmen er gået.
5. Defekte ledninger
Hvis dine ledninger er gamle eller beskadigede, kan det føre til kortslutninger, der får strømmen til at forsvinde. Dette er dog ikke noget, du selv skal prøve at fikse – det kræver en professionel elektriker.
Ingen strøm i boligen: Hvad gør jeg?
Her er, hvad du skal gøre, hvis der pludselig er ingen strøm i boligen. Tag det roligt, det er ikke så svært som det lyder!
1. Tjek om det kun er dig
Først og fremmest skal du finde ud af, om problemet kun påvirker din bolig. Er der ingen strøm hos naboerne? Har gadelygterne slukket? Hvis det viser sig, at det er et områdeproblem, skal du bare vente og drikke en kold kop kaffe – for, ja, kaffen er jo også uden strøm.
2. Find sikringsboksen
Hvis det kun er dig, der har mistet strømmen, så er det tid til at finde sikringsboksen. I de fleste hjem sidder den et sted i gangen, kælderen eller bryggerset. Når du åbner den, så tjek om en sikring er sprunget – den vil typisk være i “fra”-position.
3. Tjek HPFI-relæet
Hvis sikringen ser okay ud, så tag et kig på HPFI-relæet. Det beskytter dig mod elektriske fejl og afbryder strømmen, hvis der er en fare. Hvis relæet er slået fra, så prøv at slå det til igen. Hvis det slår fra igen med det samme, har du sandsynligvis et defekt apparat et sted i huset.
4. Sluk apparaterne
Hvis du har tændt for alt for mange apparater på én gang, kan det være, at strømmen er gået på grund af overbelastning. Sluk alle apparater, der er tilsluttet strømmen, og prøv så at tænde for sikringen igen. Tænd herefter dine apparater ét ad gangen for at se, om et bestemt apparat udløser problemet.
5. Kontrollér for kortslutning eller beskadigede ledninger
Har du mistanke om en kortslutning eller beskadigede ledninger? Så er det bedst at få fat i en elektriker. Dette er ikke noget, du selv skal rode med, da det kan være farligt. Her kan du kontakte Døgnvagt for at få professionel hjælp til at få styr på ledningerne.
Hvornår skal jeg ringe til en elektriker?
Der er visse situationer, hvor det er bedst at overlade opgaven til en professionel. Selvom det er fristende at prøve at fikse det selv, kan det være både farligt og dyrt, hvis du ikke har styr på, hvad du laver. Her er nogle tilfælde, hvor du skal ringe til en elektriker:
- Gentagne strømsvigt: Hvis strømmen går igen og igen, selv efter du har tjekket sikringer og relæer, kan det være et tegn på et større problem.
- Mistanke om beskadigede ledninger: Hvis du ser tegn på brændemærker, smeltede stikkontakter eller lugter brændt plastik, er det tid til at få en elektriker til at tage et kig på installationen.
- HPFI-relæet bliver ved med at slå fra: Hvis relæet slår fra gentagne gange, er der sandsynligvis en elektrisk fejl et sted, der kræver professionel undersøgelse.
Boligmægleren har tilknyttede elektrikere, der kan hjælpe med at finde og løse problemet hurtigt, så du slipper for at sidde i mørke alt for længe.
Forebyggelse af fremtidige strømsvigt
Selvom det ikke altid er muligt at undgå strømsvigt, er der nogle ting, du kan gøre for at minimere risikoen:
1. Undgå overbelastning
Prøv ikke at køre for mange apparater på samme tid, især apparater der kræver meget strøm som ovne, opvaskemaskiner og vaskemaskiner. Det vil reducere risikoen for, at en sikring springer.
2. Få en el-eftersyn
Hvis din bolig er lidt ældre, kan det være en god idé at få en elektriker til at gennemgå installationen med jævne mellemrum. Dette kan hjælpe med at identificere potentielle problemer, før de udvikler sig til noget større.
3. Opgrader gamle installationer
Hvis dit el-system er gammelt, kan det være på tide at opgradere det til moderne standarder. En opgradering kan sikre, at du har den kapacitet, der kræves til at køre alle dine moderne apparater.
Ingen strøm i boligen – hvad skal jeg gøre nu?
Når der er ingen strøm i boligen, er det vigtigt at handle hurtigt, men også sikkert. De fleste problemer kan løses ved at tjekke sikringer og HPFI-relæet, men hvis du ikke kan finde problemet, eller hvis strømmen bliver ved med at gå, er det tid til at kontakte en professionel elektriker.
Boligmægleren og Døgnvagt står klar til at hjælpe dig med alt fra sikringsproblemer til større elfejl.